Multlingve

AZ Edukado.net az eszperantó nyelv tanárainak, tanfolyamvezetőinek és a nyelvet önállóan tanulók virtuális közösségének a honlapja.

A honlap 2001-es indulása óta több mint ezer, azonnal felhasználható gyakorlattal, hasznos szakmai információkkal és különböző szolgáltatásokkal, úgymint 500 nyomtatásban megjelent nyelvi tananyag részletes bemutatásával és értékelésével garantál jó minőségű és modern együttműködést biztosít a világ több mint 100 országából származó, mintegy 4000 eszperantó-tanárnak.

A honlap szerkesztője, dr. Kováts Katalin magyar származású, Hollandiában élő nyelvész és metodológus főállású eszperantistaként építi és működteti a honlapot, tartja össze a közösséget. A virtuális munkán kívül Katalin tanfolyamokat is vezet a legnagyobb eszperantó-rendezvények idején, szerte a világban.

Az Edukado.net tevékenységén belül Katalin aktívan részt vesz más intézmények szervezésében zajló eszperantótanár-képző tanfolyamok irányításában us aktívan résztvesz.

2010-ben a honlap elindította saját virtuális tanárképző programját Reta Instruista Trejnado ĉe eduakdo.net (RITE) is, mely eddig egyedülálló kezdeményezés az eszperantó közösségben.

A honlappal kapcsolatos munka keretében Katalin aktívan részt vett az Közös Európai Referenciakeret alapján kidolgozott, új típusú eszperantó-vizsgarendszer kidolgozásában és jelenlegi működtetésében.

A letölthető anyagokon kívül a honlap műhelyének anyagából készült egy népszerű könyvecske a 'Poŝamiko’ (Zsebbarát), amely eddig 9000 példányban jelent meg. A Kováts Katalin által szerkesztett ‘Manlibro pri la instruado de Esperanto’ (Az eszperantó-tanítás kézikönyve) az eszperantó nyelv tanításának alapirodalma.

A honlap első változatai az amerikai Esperantic Studies Foundation (Eszperantó Tanulmányok Alapítványa) támogatásával épültek és működtek.

Az utolsó, jelenlegi verzió az Edukado.net közösségének tagjai és támogatói által adományozott jelentős mennyiségű pénzösszegből készült. Az adakozók ezzel a felbecsülhetetlen értékű anyag megmentésének, további gyűjtésének és közzétételének lehetőségét biztosították.

A honlap tevékenységét az ezen célból 2009 júliusában Hollandiában bejegyzett Edukado.net Alapítvány felügyeli.

Az Eszperantó Világszövetség (UEA) 2008-ban a honlapot kíváló tevékenységéért kítüntetésben részesítette.

Kopirajto © 2001 - 2024 edukado.net. Ĉiuj rajtoj rezervitaj.
Funkciigita de Fondaĵo Edukado.net kunlabore kun E-dukati kaj ESF.