Multlingve

Edukado.net is een virtuele gemeenschap van onderwijzers, cursusleiders en autodidacten van het Esperanto, de internationale taal.

De in 2001 gestarte website stelt behalve meer dan duizend kant-en-klare instructiematerialen ook nuttige vakinformatie en verschillende diensten beschikbaar. Daarnaast worden circa 800 leermiddelen uitgegeven en wordt het mogelijk gemaakt kwalitatief goed en modern werk te leveren op basis van samenwerking door 4000 Esperanto-onderwijsgevenden in meer dan 100 landen.

De redacteur van de website, de in Nederland wonende Hongaarse taalkundige en methodoloog dr. Katalin Kováts, houdt zich fulltime bezig met de constructie en onderhoud van de website. Naast haar werk aan deze website vinden onder haar leiding ook cursussen plaats tijdens grote Esperanto-evenementen.

Ook is zij actief betrokken bij de opleiding van Esperanto-onderwijzers die door andere instanties wordt georganiseerd.

In het najaar van 2010 heeft de website een virtuele trainingslocatie voor onderwijzers gelanceerd (RITE), een tot nu toe uniek initiatief binnen de Esperantogemeenschap.

Katalin werkt actief aan de samenstelling en het afnemen van Esperanto-examens in nieuwe stijl volgens het Europese Referentiekader.

Van het materiaal uit METIEJO is een populair boekje uitgegeven, genaamd Poŝamiko, waarvan al 9000 exemplaren zijn verschenen. Het Handboek over Esperanto-onderwijs, onder haar redactie, is basismateriaal voor iedereen die Esperantoles geeft.

De eerste versies van de website werden gemaakt en gesubsidieerd door de Amerikaanse stichting Esperantic Studies Foundation (ESF).

Het voortbestaan van de website, die onlangs gemoderniseerd is en vanaf juli 2009 geleid wordt door de Stichting Edukado.net, is mogelijk gemaakt dankzij de medewerkers en sponsors, die daartoe het nodige geld hebben ingezameld.

De Universala Esperanto-Asocio (UEA) heeft de website in 2008 voor haar uitstekende kwaliteit een prijs toegekend.

(Vertaald door Koos Scharroo)

Kopirajto © 2001 - 2024 edukado.net. Ĉiuj rajtoj rezervitaj.
Funkciigita de Fondaĵo Edukado.net kunlabore kun E-dukati, ESF kaj E@I.